Je afval scheiden met knapzakken

2023-03-01
Chiel Smaling

Binnen een bedrijf wordt er elke dag veel afval ingezameld. Tegenwoordig kunnen we er eigenlijk niet meer om heen om je afval ook te scheiden. In veel gevallen wordt het steeds meer verplicht, maar daarnaast hebben we ook een morele verplichting aan de aarde. Ben je op zoek naar een goed systeem om je afval te scheiden? Dan kun je het beste kiezen voor knapzakken. Met knapzakken kun je op een goede manier afval inzamelen, maar ook restafval of oud papier. 

Wat zijn knapzakken? 

Knapzakken zijn stevige vuilniszakken van het merk knapzak. Ze worden vooral gebruikt voor het inzamelen van PMD afval. Voornamelijk worden ze dan nog gebruikt voor het inzamelen van plastic afval. Zo kun je er wikkelfolie mee inzamelen, maar ook omsnoeringsmateriaal, plastic flesjes, plantenpotten en EPS. De knapzakken worden gebruikt in combinatie met een handige knapzakhouder. Dit is een metalen frame waar de knapzak overheen wordt getrokken. Dankzij de knapzakhouder wordt de plastic afvalzak open gehouden waardoor je het afval er in een keer in kunt gooien. Niet alleen is dit bijzonder praktisch, maar ook is dit bijzonder hygiënisch. 

Knapzakken van MDPE of LDPE 

Bij de knapzakken kun je kiezen uit twee verschillende soorten plastic. Namelijk LDPE en MDPE. LDPE is echt goed geschikt voor de duurzame ondernemer. In veel gevallen zijn de LDPE zakken namelijk gemaakt van gerecycled materiaal. Hierdoor ben je als ondernemer met deze knapzakken van LDPE uiterst duurzaam bezig. Een klein nadeel is dat de zakken door het gerecyclede materiaal soms wat troebel van kleur zijn. Er zijn ook knapzakken van MDPE. Deze zakken zijn compleet vervaardigd uit nieuw materiaal. Dit wordt ook wel virgin materiaal genoemd. Een groot voordeel van de zakken van MDPE is dat ze een hogere scheurweerstand hebben, waardoor ze geschikter zijn voor scherp afval. 

Verschillende kleuren afvalzakken 

De knapzakken zijn ook beschikbaar in verschillende kleuren. Zo heb je deze afvalzakken in de kleuren oranje, blauw, rood en natuurlijk transparant. Door gebruik te maken van verschillende kleuren knapzakken, kun je verschillende afvalstromen of verschillende soorten plastic inzamelen. Zo kun je de transparante zakken gebruiken voor plastic afval, de blauwe voor papier en de oranje voor restafval. Er zijn daarbij ook knapzakken met kleine perforatiegaatjes erin. Deze zakken kunnen ook geperst worden. Door de afvalzakken te persen, kun je jouw afvalvolume flink naar beneden halen.  

Wat zijn de voordelen van knapzakken? 

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van het knapzak-systeem. Zo is het knapzak-systeem allereerst beschikbaar in verschillende groottes. Zo heb je zakken van 60 liter, tot wel 1000 liter. In de allergrootste knapzakken zou je zelfs kartonnen platen kwijt kunnen. Het is daarbij natuurlijk ook mogelijk om de kartonnen platen eerst klein te maken. Zo passen de platen zeker in de knapzak. De knapzakken zijn er daarnaast in verschillende diktes en materialen. Hierdoor is het uitermate geschikt om verschillende soorten afval in te zamelen. Door je afval te scheiden ben je daarbij bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat jouw bedrijf een duurzaam imago geeft.